gogo

A+ R A-


Туризам

alt

http://www.youtube.com/watch?v=q5bZIQ1f54c

altВелинград е најрепрезентативното место за одмор, туризам и лекување во западните и северозападните Родопи. Тој е туристичка атракција од посебно значење за Бугарија. Се наоѓа во западниот дел на Чепинската Котлина, 49 км југозападно од Пазарџик, 130 км југоисточно од...
Повеќе...
altНа четири часа пешачење од Крива Паланка, преку манастирот Свети Јоаким Осоговски ќе стигнете до месноста наречена Калин Камен. Пред вас ќе здогледате детски парк, спортски игралишта, мало вештачко езерце, ловечка куќичка, букова шума, прекрасни ливади и една голема...
Повеќе...
alt

Фотографиите се од месноста Рашковац, на пат кон Врбица...   Фото - Оливер Арсовски

altalt

althttp://www.youtube.com/watch?v=a_vRmRcHpd0

Ако поранешно Кратово било средновековен трезор на ковачници за пари, и денешно Кратово претставува трезор, но туристички трезор. Ако оваа констатација произлегла од продеканот на Факултетот за туризам и бизнис логистика во Штип, тогаш таа...
Повеќе...
KratovoNestled in the pit of a volcanic crater about an hour northeast of Skopje, Kratovo is famous for its distinctive architecture, including Ottoman-era towers and high stone bridges. We spent a day exploring its back streets, enjoying the lively atmosphere and walking along the steep ravine which divides the town in two.

Until the gold and silver dried up in the nineteenth century, Kratovo had been a prosperous a mining town. Ancient tunnels still snake through the rock, and the former wealth...
Повеќе...
altАмериканскиот писател-патописец Крис Делисо, експерт за византиска историја и филозофија, познат промотор на Р Македонија во светски размери, објави прекрасна сторија за убавините на Кратово и околината во престижниот магазин „Скриена Европа“. Приказната може да ја...
Повеќе...
altИако е оддалечено стотина километри од Скопје, македонската метропола Кратово за многумина Македонци е предизвик за „прво освојување“ на градот со многу легенди. Табиетот за преиспитување и резервираност во врска со сопствените вредности и богатства, некако...
Повеќе...
altРека туристи од сите краеви на земјава го искористија сончевиот викенд да го посетат природниот геолошки феномен познат како „Камени кукли“ во кратовското село Куклица. Неколку автобуси со гости од Прилеп, десетици автомобили со регистарски таблички од различни...
Повеќе...

Страница 4 од 8

© 2015 - Аберџија. Сите права се задржани.  Порталот е хостиран и спонзориран од Surfree. Креиран од Мартин Марковски.